Surfplattor – konsten att välja rätt

Många känner att det är svårt att hänga med i teknikutvecklingen. Idag finns det en uppsjö av produkter att välja bland för den som är spekulant på en dator, mobiltelefon, surfplatta eller liknande enhet. Lägg därtill val av andra tekniska prylar som TV, stereo, mediaspelare och annat så finns risken att du är än mer förvirrad. Här ska vi dock fokusera på surfplattor. Vad finns det att välja bland och behöver du verkligen en sådan?

Du känner kanske igen namnet iPad? Det här är Apples variant av surfplatta; en ganska dyr sådan som dock är en högkvalitativ produkt med många bra egenskaper. Skulle du inte vara så såld på en enhet med äppelloggan finns det självklart alternativ i form av en Android-baserad surfplatta. Android är ett operativsystem som finns i en mängd olika surfplattor av flertalet fabrikat. Som regel är en sådan surfplatta lägre prissatt än iPad, trots att det finns varianter som kan vara duktigt dyra även där. Se dig dock inte blind på priset; det viktigaste är att du hittar en surfplatta som du känner att du kommer trivas med. Hur avgör du då detta?

En av de viktigaste faktorerna är skärmen. Skärmstorleken ska kännas “rätt” för dig samtidigt som den ska upplevas som behaglig att titta på – även under längre stunder, som när du exempelvis ser en långfilm. Något att överväga i sammanhanget är att (om behovet finns) skaffa ett par sköna glasögon som låter dig njuta än mer av din surfplatta under längre tid. Ett tips är att använda en Mister Spex rabattkod för att verkligen göra fynd på de glasögon som passar dig. Gillar du att titta på film och vet med dig att din surfplatta kommer användas för detta ändamål, rekommenderas du att skaffa en variant med en stor skärm.

Något att tänka på är också att lagringsutrymmet ska räcka till. Det här är återigen en sak som gäller den som i huvudsak använder sin surfplatta till att kolla på film, eftersom det här är filer som tar stor plats på enheten. För det ändamålet är det klokt att investera i ett stort minneskort, eftersom det inbyggda lagringsutrymmet i surfplattorna som regel är blygsamt. Förresten, glöm bioljudet från inbyggda högtalare – skaffa dig genast ett par hörlurar om ljudet är viktigt för dig (dessutom väldigt skönt på resan, både för dig och dina medresenärer).

Se dig inte blind på fabrikatet. Idag finns det surfplattor av olika prisklasser och det viktiga att hålla reda på är specifikationerna, det vill säga att surfplattan ska räcka till för dina behov. En iPad är i mångt och mycket en statuspryl, en bra sådan förvisso men det finns tillräckligt bra surfplattor för bara en bråkdel av priset för en sådan.