Skapa på din surfplatta

Vi lever i en digital värld. Allt mer av vår vardag flyttas till datorn, mobilen och surfplattan. Vi chattar, streamar filmer och serier, läser böcker och spelar spel. Den nya tekniken pekas ofta ut som en kreativitetsdödare eller ett störningsmoment, men den ger oss också helt nya möjligheter till skapande.

Den digitala konsten

Digital konst är inget nytt. Snarare har den ökat kraftigt de senaste åren när tekniken har blivit allt mer tillgänglig. Idag behövs det inte stora datorer och flera olika programvaror för att göra konst digitalt. Idag finns det massvis av appar som fyller samma funktion, appar som funkar alldeles utmärkt på en surfplatta.

Adobe kanske räknas som den stora jätten bland kreativa program, men idag finns det även mindre företag såsom Procreate och Clip Studio Paint som erbjuder liknande program. Med hjälp av en surfplatta och en stylus så kan du skapa övertygande oljemålningar direkt i din surfplatta. Och i en värld där även konstvisningar sker mer digitalt så kan det på många sätt underlätta att konstverket redan finns digitalt.

En portabel musikstudio

Surfplattor har dock fler skapandemöjligheter. Idag kan du enkelt spela in musik och poddar med hjälp av en surfplatta. Precis som att det finns appar för konst så finns det appar för musikinspelning. Musikutrustning har också blivit mer tillgänglig och med rätt interface kan du enkelt koppla upp både instrument och mikrofoner direkt till din surfplatta. Och vill du bara göra elektronisk musik så kan du även göra det direkt i plattan utan att koppla in instrument.

Surfplattor är idag musikstudio, canvas och dator allt i ett. För den frilansande multikonstnären är den näst intill ett måste idag och oumbärlig för den som vill frilansa. Oavsett om du arbetar hemifrån eller på resande fot så är surfplattan ett perfekt alternativ.