Surfplattor – de smidiga handdatorerna

En surfplatta är en tunn handdator som är lätt att bära sig med överallt. En surfplatta har samma funktioner som en Iphone eller smartphone. En av de bästa funktionerna är multi-touch där man kan peka med fingret för att göra skärmval och surfa. Smeknamnet för surfplatta kan vara padda , men pekplatta är det namn som rekommenderas av Språkrådet.

Fördelarna med surfplattor

En surfplatta väger inte mer än cirka 400 gram och är smidig att ta med sig precis överallt. En stor fördel med en surfplatta, är att den har en lagom storlek. Den är mindre än dator men större en en mobiltelefon och den är lätt att använda genom uppkoppling via trådlöst internet. Man kan även surfa på det abonnemang som man skaffat om man inte har tillgång till trådlöst wifi. Vissa företag kan förse sina anställda med en surfplatta. Äger man ett företag kan det bli kostsamt att investera i lokala egna servrar. Då kan man med fördel istället använda sig av smarta molntjänster som är både kostnadseffektiva och flexibla! Surfplattor passar bra för underhållning och sitter man på ett tåg kan man ta fram sin surfplatta och titta på en riktigt bra film. Det finns många bra skäl till att skaffa en surfplatta med dess praktiska och användarvänliga funktioner.

Hur väljer man rätt surfplatta?

När man väl har bestämt sig för att skaffa en surfplatta, kan det vara svårt att välja vilken modell eller skärmstorlek som man ska ha. Det finns bra tips på hur man väljer rätt surfplatta och man ska bland annat först och främst fundera på huvudändamålet. Precis som med en laptop, kan en surfplatta ha olika prestanda som passar för varierande aktiviteter. En surfplatta bör ha en bra upplösning då det avgör bildkvaliteten, särskilt om den mest är avsedd för underhållning. Ska man spela mycket onlinespel, är det klokt att surfplattan gärna har mer än 32 GB då det krävs mer prestanda när man spelar. Ska man ha en surfplatta för studier eller arbete, är det viktigt att man väljer en surfplatta som ersätter en laptops prestanda på bästa sätt.

En surfplatta stöds av operativsystemet Windows eller Windows RT. Det sistnämnda rekommenderas då Windows RT möter alla de behov som finns på en surfplatta. När det kommer till Windows, kan man behöva olika tips på alternativ av Windows med surfplatta och dess funktioner. Apple har utvecklat allt fler surfplattor med högre prestanda. Ett bra exempel är Ipad OS som är ett av marknadens mest effektiva, mobila system i dagsläget. Den digitala världen når ut till allt fler yngre och åldrarna krymper. Då finns det bra tips inför att skaffa surfplatta till barnen så att det blir en säker användning för barnen.