Surfplattan, en bra barnvakt?

Det är ingen hemlighet att barn mår bra av fysisk aktivitet. Det är heller ingen hemlighet att barn behöver få uppmärksamhet och närhet från sina föräldrar. Dessa delar kan vi inte, och borde aldrig försöka, ersätta med någonting annat. Surfplattan kan däremot vara ett ypperligt komplement när barnet är rastlöst och föräldrarna behöver lite lugn och ro en stund.

Det finns många studier som visar olika grader av hur skadligt det är med skärmtid för barn. Alla studier pekar mot att det inte finns några hälsofördelar med skärmtid för barn utan att det är mer eller mindre skadligt men senare studier visar att det kanske inte är så skadligt som det har fått rykte av att vara.

Jag tror att nästintill varenda förälder kan känna igen sig i den inre stressen som infinner sig när man går på restaurang med rastlösa barn, när man försöker arbeta hemifrån med barn som är överallt och låter högre än ett billarm eller när man är på resande fot och redan har lekt varenda lek man kan komma på hundra gånger om. I vissa lägen i vardagen är surfplattan helt enkelt en räddande ängel.

Av egen erfarenhet har jag märkt att minne är en av de viktigaste aspekterna vid val av surfplatta för barn. Barn har en tendens att vilja installera mängder av småspel och ibland kan man behöva ladda ner filmer till plattan i förväg, till exempel på den där långa bilresan när man vet med sig att barnet inte kommer att ha någon uppkoppling.

De behöver ingen supersnabb processor, ultra HD skärm eller kristallklart ljud. Att en barnplatta behöver vara tålig säger sig själv men det finns ett stort utbud med skal till alla de stora fabrikaten på marknaden så det inte är någonting man behöver lägga någon jättestor vikt på vid själva valet av platta.