Surfplattan som den nya universalfjärrkontrollen

Det var inte så fasligt länge sedan mobiltelefoner mest användes för att ringa och skicka sms. I och med lanseringen av Apples iPhone 2007 dröjde det dock inte länge innan fler tillverkare hoppade på tåget och släppte sina egna smartphones. Mobiltelefonen har därefter allt mer blivit som en liten kompakt dator och används till så mycket annat än att bara ringa. Chattappar och videosamtal har också till stor del ersatt de traditionella telefonsamtalen och sms:en.

Sedan kom även surfplattan som i princip är en smartphone den med, fast med större skärm och utan telefon. Som hörs på namnet används surfplattan oftast till att surfa på webben med. Dess form gör att den är smidigare att ha med sig, jämfört med en bärbar dator.

Fjärrstyr belysningen i hemmet med surfplattan

Förutom att man kan surfa och spela spel kan surfplattan även användas som en slags universalfjärrkontroll, tack vare alla så kallade IoT-prylar (Internet of Things) som har kommit på senare år. Det finns till exempel LED-lampor som man kan skruva i vanliga E27-socklar och sedan styra dem via en app i surfplattan där man kan justera ljusstyrka och även färg på lamporna. Det innebär att man kan tända och släcka lamporna även när man är bortrest, för att lura eventuella inbrottstjuvar. Numera finns det till och med sexleksaker med tillhörande appar så man kan fjärrstyra dem från sin surfplatta eller smartphone.

Sköt gräsklippningen från hängmattan

Robotdammsugare och robotgräsklippare som kan styras vi en app i surfplattan har också blivit väldigt vanliga på senare år, i takt med att sensorer och liknande både har blivit mer kompakta och sjunkit i pris. Man kan med andra ord sitta i sommarstugan och plocka fram sin surfplatta för att, över internet, starta robotgräsklipparen hemma på villatomten. Det går naturligtvis även att ställa in schemat för vilka dagar och klockslag den ska klippa gräset.

Detsamma gäller robotdammsugaren, där man kan ställa in exakt när den ska städa där hemma. Har man en mer påkostad modell kan man även följa den i realtid på en karta i appen och se var i hemmet den befinner sig för tillfället, samt få notiser om när den har städat klart eller om den har fastnat någonstans. Vissa modeller kan till och med skicka notiser ifall vägen de brukar ta under sin städrunda är blockerad, till exempel av en stängd dörr.

Fjärrstyrda lås

Det finns även smarta dörrlås som kan kopplas till en app i surfplattan och då kan man låsa eller låsa upp dörren på distans med hjälp av den. Bra om man till exempel vet att man ska få besök av en hantverkare medan man är på jobbet och vill slippa låna ut nyckeln.