Surfplattan – Ett pedagogiskt verktyg

Att den digitala utvecklingen går framåt med hissnande fart är uppenbart, bland annat genom användandet av surfplattor som komplement till datorer och telefoner. Surfplattan har blivit en allt vanligare företeelse i svenska hem och kommer i många olika utföranden, i varierande pris- och prestandaklasser. För många är surfplattan huvudsakligen till för nöjes skull, man tittar på film, lyssnar på musik, spelar spel och håller kontakten med vänner och familj genom sociala nätverk. Att den också är ett utomordentligt pedagogiskt verktyg är även det ett faktum som fler börjar få upp ögonen för.

Fjärrundervisning öppnar nya möjligheter!

En av de största fördelarna med surfplattorna är möjligheten att både använda den som en dator, skriva, räkna och fota i program som är kompatibla med de flesta operativsystem, och samtidigt kan användas för att kommunicera via olika plattformar. Denna kombination gör det möjligt att få undervisning i olika ämnen från bekvämligheten av sitt eget hem. Detta öppnar upp för många möjligheter som tidigare inte fanns.

Många skolor använder surfplattor för att möjliggöra exempelvis modersmålsundervisning, studiehandledning eller andra ämnen där det kan vara svårt att hitta en lärare på plats. De används även som stöd vid läs- och skrivinlärning, och som hjälpmedel för elever med läs- skriv- och talsvårigheter av olika slag.

Allt fler föräldrar har även fått upp ögonen för möjligheten att ge sina barn en extra skjuts i skolarbetet genom att ge dem chansen att arbeta tillsammans med exempelvis en studiecoach för att klara målen i en allt tuffare skolvärld. Att hitta en studiecoach som kan undervisa barnet enskilt i ett ämne de behöver hjälp med kan vara svårt, delvis beroende på var du bor men också för att det kan vara svårt att hitta tillfällen där fysiska möten passar ihop med det övriga livspusslet alla familjer ägnar sig åt till vardags. Att till exempel få mattehjälp inför svåra nationella prov eller en chans att träna bort nervositeten kring att presentera kan vara otroligt effektivt för att motverka frustration kopplat till studieresultat.

Såväl högskolekurser som studiecirklar inom en rad olika områden hålls på distans över olika plattformar. Detta innebär att man oavsett ålder kan få njuta av känslan man får av att lära sig något nytt, oavsett om det är konsthistoria, matematik eller en skrivarcirkel på folkhögskola.

Pedagogiska appar för både skolan och hemmet

Utöver möjligheterna till fjärrundervisning kan man även använda sig av de många appar som finns tillgängliga. Yngre barn kan träna sig på olika förmågor, allt från spatialt tänkande till bokstavsavkodning och programmering. Det finns appar som tränar arbetsminne, appar som ger en möjligheten att diktera så att surfplattan skriver och appar som på ett lekfullt sätt lär ut allt från matematik till dans och konsthistoria.

Naturligtvis bör man anpassa användandet av surfplattan utifrån varje barns förutsättningar. Ett litet barn bör kanske inte ha samma mängd skärmtid som en tonåring eller en vuxen. Men även små barn ska en gång bli vuxna i en värld där digitaliseringen är på ständig frammarsch, att vid en tidig ålder lära dem att på ett ansvarsfullt sätt använda de verktyg som finns är förmodligen klokt.