Spel till surfplattor

Att spela olika typer av spel på en surfplatta är populärt, inte minst bland barn. De flesta mobilspelen till Android och iOS går att spela både på mobilen och surfplattan men vissa spel gör sig helt enkelt bättre på den betydligt större skärm som en surfplatta erbjuder. Inte minst gäller detta när det handlar om PC-spel som har portats till det mobila formatet. Några exempel på sådana är Minecraft, Don’t Starve, Terraria, Stardew Valley och det gamla PC-rollspelet Baldurs Gate. Rockstar har till och med släppt mobila versioner av sina klassiker GTA San Andreas och GTA Vice City.

Mindre plottrigt med större skärm

En faktor är grafiken som helt enkelt blir för plottrig på en liten mobilskärm. Det andra handlar om kontrollerna och gränssnittet. Det blir väldigt trångt för fingrarna och lätt att trycka fel med en massa virtuella knappar och styrspakar som trängs ihop på en liten mobilskärm. På en surfplatta går det däremot att sprida ut dessa virtuella knappar bättre, så det blir enklare att spela.

Nu finns det förvisso renodlade bärbara spelkonsoler som Nintendo Switch där man slipper tänka på sådant, men en surfplatta är så mycket mer än bara spel. På surfplattan kan man även surfa, kolla mejlen, betala räkningar, deklarera och pensionsspara, titta på Netflix och mycket mer. I korthet kan man på en surfplatta göra allt som går på en smartphone, utom just att ringa och skicka sms.

Drar mycket batteri

Att spela spel är dock något av det mest resurskrävande man kan göra på sin surfplatta, i synnerhet om det handlar om mer avancerade 3D-spel med mycket grafik. Det drar förstås extra mycket på batteriet och är man utomhus eller på någon annan plats där man inte har möjlighet att ladda sin surfplatta kan en powerbank vara riktigt bra att ha med sig.

Alternativa kontrollmetoder och ljud

Är man mer av en hardcore gamer kanske man hellre vill spela med en riktig, fysisk handkontroll. Även sådana finns att köpa till surfplattor och dessa kopplas ofta in trådlöst via bluetooth men det finns även varianter som använder sig av surfplattans USB-port. Den inbyggda högtalaren i surfplattan är oftast heller inte mycket att hänga i julgranen. Vill man få bättre ljudåtergivning och fylligare bas rekommenderas därför ett par trådlösa hörlurar eller en högtalare med stereoljud. Spelar man 3D-spel är det nämligen ofta avgörande att kunna höra från vilken riktning ljud från fiender och annat kommer.

Fördelar med att spela på surfplatta

En fördel med att spela på surfplatta istället för PC är att många av de populära spelen är gratis. För att kompensera för detta brukar spelutvecklarna istället lägga in mikrotransaktioner i spelen, där man måste betala för att kunna fortsätta spela när liven tagit slut. I annat fall måste man kanske vänta en halvtimme för att ett liv ska fyllas på. Konstgjorda fördröjningar av detta slag är mycket vanliga i spel till smartphones och surfplattor. Med de så kallade premiumspelen slipper man dock detta. Då betalar man istället en fast engångskostnad för spelet och sedan inget mer.