Surfplattan – din musikhjälp

En surfplatta kan användas till så mycket mer än att bara surfa och se på film. Om du spelar ett musikinstrument är surfplattan ett perfekt hjälpverktyg att använda på flera sätt.

Online

Om du vill utvecklas som musiker är det idag enkelt att hitta mycket material, ibland helt gratis, på nätet. Självklart är det bäst att ta fysiska lektioner av riktig musiklärare, men då det inte alltid är möjligt att hitta en musiklärare där man bor eller för att det helt enkelt är för dyrt, är internet ett bra alternativ. Det finns många musiker som lägger upp filmer på Youtube, både som inspiration, men också som reklam för noter och lektioner. Det finns många youtubefilmer med en instrumental låt och där musikerna sedan länkat till en sida där man kan köpa just det arrangemanget; det gäller särskilt piano.

Det är mycket enkelt att placera en surfplatta eller en mobil på ett notställ, ett stående notställ eller på pianots notställ, beroende på vilket instrument som du spelar, och sedan kunna titta på filmen för att lära dig att spela stycket. Det underlättar enormt att både kunna lyssna, ha noter – särskilt om det är ett svårare stycke – men också se hur musikern spelar. Det fungerar både att använda surfplatta och mobil. Du hittar både begagnad iphone 7 och surfplattor hos mresell.se – så kan du lägga pengarna på ditt musikinstrument istället! Det finns också musiker som skapat lektioner på youtube – ibland som reklam för betalda lektioner, ibland bara som tips.

Surfplattor och noter

Ett annat användningsområde för en surfplatta, är att använda den som en notbok. Du kan köpa ett program med pedal, så att du enkelt kan trycka fram nästa sida samtidigt som du spelar. Oavsett om du har ett sådant program eller inte, kan du ändå lagra dina noter i surfplattan genom att helt enkelt ta kort på dem! Då har du alltid alla noter med dig och om du ser några intressanta noter någonstans, kan du enkelt ta ett kort på dem – och sedan börja träna att spela. Om du köper noter online kan det också vara klokt att alltid skapa en skärmdump med noterna.

Ett tips är att skapa ett särskilt album på din surfplatta där du lägger dina noter. Om du har mycket noter kan det vara bättre att skapa olika album utifrån genre. Om det är svårt att hitta noterna i ditt musikalbum, kan du använda ritfunktionen i bildprogrammet och rita en färgglad krumelur eller bara dra ett streck, för att lättare hitta åt sången snabbt.

Det är ofta lättare att spela med pappersnoter, särskilt som surfplattan är mindre än ett A4 och att det är möjligt att ha flera sidor framför sig samtidigt. Men, förutom att noter på surfplattan är en bra backup ifall du råkar tappa ett papper och att du alltid har med dig noterna, så behöver du inte oroar dig för att papprena ska börja fladdra om du spelar utomhus eller på ett dragit ställe.