Full flexibilitet – inte bara surfplattor

Behöver du vara så flexibel som möjligt? Kanske tillbringar du väldigt lite tid på kontoret och desto mer tid ute hos kunder eller på andra platser? Dessutom är priserna för hyra av kontorsutrymmen i många fall skyhöga. Framförallt i Stockholm och våra andra storstäder. Samtidigt är det inte alla som kan arbeta hemifrån heller. Litet bostadsutrymme och familjeliv gör att det kanske är omöjligt att inhysa allt som behövs, eller bara att få lugn och ro, på hemmaplan.

Utrustning för den flexibla företagaren

Att vara flexibel när det gäller utrymme innebär att du behöver bära med dig allt. Från datorn till alla viktiga dokument. Den enklaste lösningen är förstås en surfplatta eller en Chromebook. Chromebook är, kort beskrivet, ett mellanting mellan surfplatta och dator. Funktionen liknar en surfplatta med touchscreen men med ett tillhörande tangentbord. Annars är förstås surfplattan den flexibla företagarens bästa vän.

Men vad gör man då om man önskar sig så mycket flexibilitet som möjligt utan att för den skull, så att säga, stå utan fast punkt i tillvaron? Ett alternativ att titta på är så kallade kontorshotell. Dessa har dykt upp i olika format överallt i större delen av landet. Du kan hitta kontorshotell i Östermalm likaväl som i Haparanda och nästan i varenda stad däremellan.

Vad behöver du?

Innan du väljer att hyra in dig på ett kontorshotell ska du börja med att tänka över vad det egentligen är som du behöver. Behöver du ett kontor som du alltid kommer återvända till och där du kommer förvara pärmar, viktiga papper och kanske vissa inventarier? Behöver du en reception där man tar emot post och samtal som inkommer när du inte är på plats? Behöver du kanske ett lagerutrymme, konferensrum eller kanske en restaurang? Allt detta måste du ta hänsyn till. Vad kontorshotellet erbjuder kan nämligen växla rejält från hotell till hotell.

Typer av kontorshotell

Som redan nämnts finns det olika typer av kontorshotell. Tidigare var det vanligast att företagare hyrde in sig på ett hotell med hel, eller ingen, extra service som posthantering och reception under längre tidsperioder ofta per månad. Den typen av hotell innebär att du har en fast månadskostnad men samtidigt har tillgång till ditt eget kontor där du kan förvara dina egna saker utan att behöva bära dem fram och tillbaka.

Under senare år har det blivit populärare med kontorshotell där du hyr in dig just för den tid som du behöver. Med andra ord kan det vara ett par timmar en måndag, eller kanske en gång i månaden när du fakturerar. Denna lösning är särskilt populär bland frilansare inom copywriting och grafisk design samt personer som ofta arbetar ute hos kund och därmed inte har behov av ett kontor mer än någon enstaka gång. Då finns ingen anledning att lägga dyra pengar på en lokal som ändå inte kommer att användas.