Surfplatta – för vem?

För inte särskilt många år sedan hade man inte så många val när det handlade om spel, kommunikation och telefoni. Allt detta var uppdelat på olika enheter. Ville du spela spel var det datorn som gällde, kommunicerade gjorde du också via datorn i form av mail eller chatt – och ville du ringa var det den fasta telefonen eller den numera uråldriga varianten av mobiltelefoner som gällde. Dagens människor vill ha allting samlat på en plats; de vill kunna använda sina prylar på ett enhetligt sätt och inte behöva använda en rad olika prylar för detta ändamål. Här har utvecklingen gått framåt i en otrolig hastighet och numera är precis allt detta möjligt – i form av surfplattan.

En surfplatta är i praktiken en vidareutvecklad smartphone. Den största skillnaden är egentligen att den är större än en vanlig mobil. Dock kan den användas som en telefon, om den är försedd med ett SIM-kort (något som är möjligt på vissa modeller). Den stora fördelen hos en surfplatta jämfört med en mobiltelefon är helt klart den större skärmen. Där en mobiltelefon har en skärm på runt 5 tum, kan en surfplatta ha en skärm som är drygt dubbelt så stor. Märks det någon skillnad? Ja, definitivt. Surfplattan blir i detta läge mer lik en dator än en mobiltelefon. Nu finns möjligheten att köra helt andra spel och appar än på den lite “pluttiga” skärmen som en telefon har. Det är dessutom mycket mer vilsamt för ögonen.

Självklart innebär den större skärmen hos en surfplatta att den blir lite mer klumpig än en smartphone, men jämför detta med en laptop som är både större och tyngre. Surfplattan har helt klart många fördelar jämfört med en dator och det ska vi titta mer på senare. Så, vem är surfplattan till för? Alla. Så enkelt är det.