Surfplatta eller dator?

Datorn har funnits bra mycket längre än vad surfplattan har gjort, detta är nog de flesta medvetna om. Av den anledningen har datorn, oavsett om detta gäller laptops eller stationära varianter, länge haft ett grepp om marknaden – helt enkelt eftersom det inte erbjudits några andra alternativ. Många köp görs av gammal vana; det kan ta tid för oss människor innan vi accepterar ny teknik beroende på faktorer som intresse och trygghet. Datorer säljs fortfarande i mängder, men där har ändå skett ett teknikskifte från stationära datorer till laptops. Idag finns det ingen större anledning att välja en stationär variant istället för en bärbar, helt enkelt eftersom de bärbara kommit ikapp på de allra flesta plan.

Med andra ord har trenden gått från en fast placerad maskin till ett betydligt mer flexibelt tänkande – idag vill man kunna bära med sig sina prylar, så att man har åtkomst till det man vill alltid och överallt. Det ska helt enkelt vara smidigt och snabbt. Men, vad ska man då välja – en laptop eller en surfplatta?

Valet är långt ifrån enkelt. Båda är ju trots allt bärbara, flyttbara och flexibla. Dessutom fungerar båda lika bra med trådlöst internet och därmed alla former av kommunikation som man kan tänkas behöva – chatt, Facebook, mail med mera. Laptopen kan fås med betydligt större skärm än vad som är möjligt på en surfplatta, men å andra sidan blir laptopen mycket tyngre och klumpigare vilket förstås påverkar detta med flexibiliteten.

Där surfplattan inte hänger med datorn ännu, är prestanda för spel. Många laptops, särskilt de dedikerade speldatorerna, är utrustade med kraftfulla grafikkort som har så mycket som 6 GB i RAM-minne. Här finns det med andra ord möjlighet till riktigt häftiga spel. Riktigt på den nivån befinner sig inte surfplattorna ännu, trots att utvecklingen med grafikkretsar går framåt även där.

Ditt val av surfplatta eller dator beror helt enkelt på vilket behov du har. Men, varför välja – skaffa både och!