Olika varianter av surfplattor

Den som är spekulant på att köpa sig en surfplatta upptäcker snart att det finns ganska många varianter att välja bland. Faktum är att det finns tillräckligt många olika på marknaden för att man ska bli lite lätt förvirrad. För det första handlar det om vilket operativsystem man vill ha i sin surfplatta. I huvudsak har du två operativsystem att välja bland: Android och iOS. Det allra “bredaste” operativsystemet är Android som delas av en mängd olika tillverkare idag, medan iOS används enbart av Apple i modellen iPad.

Du kommer också märka att dessa olika varianter skiljer sig en hel del i pris. Framför allt Apples modeller utmärker sig med ett mycket högt pris. Dessa säljs till stor del för sitt utseende och image; det mesta inom iPhone och iPad har attraherat en viss typ av köpare som först och främst blivit konsument av dessa på grund av andra faktorer än prestanda. Inget fel i detta; att inhandla en teknisk pryl idag är mycket känsla och många tycker att en iPad är trevligare att använda än en motsvarande surfplatta med Android. Nåja, vi kommer skriva mer om dessa i en annan artikel.

Alltså, varianter med antingen Android eller iOS står till buds när du ska välja surfplatta. Nästa fundering kan exempelvis gälla storleken på skärmen och därmed på själva surfplattan. En surfplatta tar som regel över där mobiltelefonen nått sin maxgräns för storlek. Surfplattor på någonstans mellan 8 och 10 tum är vanligast, men det finns andra varianter. Vad man väljer är förstås en smaksak; ju större skärm desto skönare blir användningen – exempelvis vid läsning av information på skärmen. Nackdelen är förstås att en större skärm gör surfplattan klumpigare och lite tyngre.

Ska du ringa med din surfplatta? Välj i så fall en variant som innehåller en hållare för SIM-kort, så kan du även fixa jobbsamtalen och surfa via telefonnätet om du skulle sakna WIFI där du befinner dig.