Koppla in externa tillbehör i surfplattan

Utöver det stora utbud av appar som finns för surfplattor kan man även ansluta en mängd olika tillbehör till dessa för att utöka funktionaliteten. Ett av de vanligaste tillbehören är förmodligen en extern högtalare som ansluts trådlöst via Bluetooth. De inbyggda högtalarna i surfplattor brukar nämligen inte vara av så bra kvalitet ifall man vill spela musik från till exempel Spotify eller YouTube. Med en Bluetooth-högtalare kan man få ett betydligt bättre ljud och mer tryck i basen. Vissa högtalare är även vattentäta så man kan ha dem för att lyssna på musik i duschen. Dessa har ofta en sugkopp på undersidan så man kan fästa dem på kakelväggen i badrummet.

Det finns även trådlösa tangentbord till surfplattor som man kan ansluta via Bluetooth. Ifall man skriver mycket kan det vara väldigt användbart eftersom ett fysiskt tangentbord är mer ergonomiskt och lättare för de flesta att skriva på när man ska plita ner lite längre texter.

Använd vanliga USB-tillbehör i surfplattan

Vad många kanske inte känner till är att man ofta inte behöver köpa specialversioner av extern hårdvara för inkoppling i sin surfplatta. Har man en surfplatta med Android så räcker det att köpa en så kallad USB OTG-adapter (USB On-The-Go) som finns att köpa på sajter som eStore för bara några tior. Med denna adapter inkopplad får man en vanlig USB-port till surfplattan, i vilken man kan koppla in det mesta som har en USB-kontakt. Man kan alltså ta sitt vanliga USB-tangentbord till datorn och koppla in det i surfplattan för att skriva med.

Det fungerar även med en vanlig datormus och då dyker det upp en liten muspil på pekskärmen och man kan klicka med musen på ikonerna för att starta appar med mera. Nackdelen är att man bara kan ha ett USB-tillbehör inkopplat åt gången. Men har man ett trådlöst tangentbord och mus från samma tillverkare så brukar de oftast använda sig av en och samma USB-mottagare. Kopplar man in denna i surfplattan kan man använda både trådlös mus och tangentbord samtidigt, vilket gör att det blir nästan som att sitta vid en dator.

Koppla in USB-hårddisk

Man kan även koppla in ett vanligt USB-minne för att till exempel visa foton eller videoklipp som ligger på det och som kanske inte får plats att lagras lokalt på surfplattan. Det fungerar även med USB-hårddiskar. Den som spelar mycket på sin surfplatta kan även glädjas åt att man kan koppla in handkontroller och joystickar som använder sig av USB. Till exempel kan man spela spel på sin Android-surfplatta med en vanlig trådlös Xbox 360-handkontroll, förutsatt att man har den USB-dongle som även krävs för att kunna koppla in den till en PC.

Det är dock ingen 100 procents garanti för att alla USB-tillbehör fungerar med alla surfplattor, så det kan vara bra att kolla upp det innan man köper en viss surfplatta om det är viktigt att kunna använda till exempel en Xbox 360-handkontroll. Annars finns även specialframtagna handkontroller som är anpassade för att spela just på Android.