Android eller iOS?

De som köper surfplattor eller mobiltelefoner med antingen Android eller iOS är ofta uppdelade i två läger, där den ena inte kan tänka sig den andra. Så har det länge varit med Apple-användare överhuvudtaget. De som för ett antal år sedan använde sig av en Apple-dator, som iMac, kunde absolut inte tänka sig en maskin där Microsoft Windows var operativsystem. Den här uppdelningen ser man också mellan Volvo- och Saab-ägare, för att ta ytterligare ett exempel.

Nåja. Man måste ändå säga att detta engagerar människor ganska mycket och det verkar inte avta med tiden. Säkerligen handlar det en hel del om tillhörighet, i synnerhet för Apple-användarna. Att känna samhörighet med likasinnade är en viktig psykologisk faktor för oss människor och detta har kommit att avgöra många köp genom historien.

Men vad ska man då satsa på när man ska köpa surfplatta, Android eller iOS? Detta är faktiskt mycket en smaksak. Som vi redan nämnt i en annan artikel så handlar Apples produkter, i detta fall iPad, mycket om design och image. Detta är faktiskt det som talar allra mest för Apple. Rent tekniskt sett är den ena inte särskilt mycket bättre än den andra. Både Android och iOS har en gedigen bas hos sina användare, vilket man kan se på det stora antalet spel och appar som finns att skaffa till de båda.

Hur är det då med prestandan? Här är inte skillnaden så särskilt stor. Båda plattformarna utvecklas kontinuerligt för att inte halka efter den andre och prestandan är därför i stort likvärdig. Det kommer ständigt nya versioner av både Android och iOS där man lyckats öka både prestanda och sänka energiåtgången (vilket ska ge en bättre batteritid).

Prismässigt ligger Android-varianterna bättre till än iPad. Apple tar duktigt betalt för sina surfplattor, så detta är på sätt och vis en klassfråga. Vad man väljer i slutändan handlar dock mycket om känsla.